5 nejoblíbenějších národních parků v Česku

Návštěva národních parků je jedním z nejlepších způsobů, jak se ponořit do krás a diverzity přírody. V České republice máme tu výsadu, že můžeme obdivovat několik úchvatných národních parků, které nám přinášejí nejenom přírodní krásy, ale i možnost seznámit se s místní biodiverzitou a ochranou přírody. Zde jsou pět nejoblíbenějších národních parků v Česku:

1) Národní park Šumava

NP šumava

Šumava je jedním z největších a nejstarších národních parků v Česku. Nachází se na jihozápadě země a rozkládá se na hranicích s Německem. Park je známý svými rozsáhlými lesy, rašeliništi, horskými loukami a krásnými jezery. Zdejší příroda je domovem pro mnoho vzácných druhů rostlin a živočichů, včetně vydry říční či tetřeva hlušce.

3 zajímavosti o NP Šumava

  • Rozmanitost živočichů: Šumava je domovem mnoha ohrožených živočichů, jako je vydra říční, tetřev hlušec a rys.
  • Glaciální jezera: Park zahrnuje několik krásných jezer vzniklých ledovcovou činností, jako je například Černé a Čertovo jezero.
  • Historické památky: Šumava je protkána historickými zbytky, jako jsou staré doly, hraniční pevnosti a památky spojené s těžbou zlata.

2) Národní park České Švýcarsko

NP české švýcarsko

Tento park leží na severu Čech, nedaleko hranic s Německem. Jeho dominantou jsou pískovcové skalní útvary, kaňony a malebná krajina. Jednou z nejznámějších atrakcí je Pravčická brána, největší pískovcová skalní brána v Evropě. Park nabízí skvělé turistické trasy a panoramatické výhledy.

3 zajímavosti o NP České Švýcarsko:

  • Pravčická brána: Tato impozantní skalní brána je největší v Evropě a stala se symbolem parku.
  • Tisá: Kamenitá vesnice Tisá je oblíbeným místem pro horolezce díky svým pískovcovým stěnám a útesům.
  • Pískovcové věže: Park je proslulý svými jedinečnými pískovcovými věžemi a skalními útvary, které tvoří unikátní krajinu.

3) Národní park Krkonoše

NP krkonoše

Krkonoše jsou nejvyšší pohoří v Česku a leží na severovýchodě země. Tento park je známý svými zasněženými vrcholy, divokými horskými řekami a vzácnou alpínskou flórou a faunou. V létě můžete objevovat krásné horské louky a v zimě si užít lyžování na mnoha sjezdovkách.

3 zajímavosti o NP Krkonoše:

  • Labský důl: Nachází se zde nejvyšší horská hora v Česku, Sněžka, a také malebný Labský důl s nádhernými vodopády.
  • Tetřevi hry: Každé jaro se v Krkonoších konají tzv. tetřeví hry, kdy samci tetřeva hlušce předvádějí své taneční rituály.
  • Borůvky a horské louky: Krkonoše jsou známé svými rozsáhlými borůvkovými porosty a malebnými horskými loukami.

4) Národní park Podyjí

NP podyjí

Tento park se nachází na jihu Moravy, a jeho dominantou je údolí řeky Dyje. Okouzlující krajina je plná vinic, lesů a skalnatých útesů. Park nabízí bohatou paletu rostlin a živočichů, včetně vzácných druhů ptáků.

3 zajímavosti o NP Podyjí:

  • Údolí řeky Dyje: Tvoří jedinečnou říční krajinu s meandrující řekou, útesy a vinicemi.
  • Znojemské podzemí: V okolí parku se nachází rozsáhlý systém podzemních chodeb a sklepů, který je možné navštívit.
  • Mikroklíma: Díky specifickým geografickým podmínkám má park různorodé mikroklima, což se odráží v pestrosti rostlin a živočichů.

5) Národní park Český ráj

NP český ráj

Leží v severních Čechách a je známý pro své skalní útvary, hradní zříceniny a malebné lesy. Jedná se o oblíbenou destinaci pro výlety a turistiku. Nejznámějším místem v parku je Hruboskalsko, kde můžete obdivovat bizarní skalní věže a útesy.

3 zajímavosti o NP Český ráj:

  • Přírodní skalní útvary: Park je známý svými bizarními skalními útvary, jako jsou Drábské světničky nebo Hrubá skála.
  • Hradní zříceniny: Český ráj je bohatý na romantické zříceniny středověkých hradů a zámků, které dodávají krajině tajemnou atmosféru.
  • Pískovcové město: Malá osada Jičín je nazývána "pískovcovým městem" kvůli svým historickým budovám postaveným z tohoto materiálu.