Hardshell bundy: 5 + 3 (ne)výhod hardshellových bund

hardshell bunda

Hardshellové bundy, často označované také jako hardshelly, jsou oblíbeným oděvem mezi dobrodruhy, outdoorovými nadšenci a milovníky extrémních sportů.

Tyto technické bundy nabízejí kombinaci vynikající ochrany před nepříznivými povětrnostními podmínkami a stylového designu. V tomto článku si přiblížíme hardshellové bundy a prozkoumáme 5 + 3 (ne)výhod, proč si jednu pořídit.

Pánské hardshellové bundy

Dámské hardshellové bundy

 

Co jsou hardshellové bundy?

Hardshellové bundy jsou druhem outdoorového oblečení navrženého tak, aby odolávaly nepříznivým podmínkám, jako jsou silný vítr, déšť, sníh a chladné teploty. Jsou vyrobeny z odolných a technických materiálů, které poskytují voděodolnost, větruvzdornost a zároveň umožňují prodyšnost. Tento kombinovaný efekt chrání uživatele před vlhkem zvenčí a zároveň umožňuje odvádět vlhkost od těla ven, aby udržel pohodlí i při intenzivní fyzické aktivitě.

Jaké jsou výhody hardshellových bund?

  1. Ochrana před povětrnostními podmínkami: Hlavním důvodem, proč si lidé pořizují hardshellové bundy, je ochrana před nepříznivým počasím. Bez ohledu na to, zda jste na horské túře, lyžujete nebo jen jdete na procházku ve městě, budete chráněni před větrem, deštěm a sněhem.

  2. Prodyšnost: Kvalitní hardshellové bundy jsou vybaveny membránami, které umožňují odvádět vlhkost z těla ven. To je zvláště důležité při náročných aktivitách, jako je turistika nebo horolezectví, kdy se můžete zapotit, ale chcete zůstat suchí a teplí.

  3. Lehkost a pohodlí: Moderní materiály používané v hardshellových bundách jsou lehké a elastické, což zaručuje pohodlí a volnost pohybu. To je zvláště důležité při sportovních aktivitách, kde potřebujete širokou škálu pohybů.

  4. Univerzálnost: Hardshellové bundy jsou vhodné pro různé aktivity od outdoorových dobrodružství až po každodenní nošení ve městě. Jsou skvělým doplňkem do vaší šatní skříně pro různé příležitosti.

  5. Stylový design: Kromě své funkčnosti nabízejí hardshellové bundy také moderní a stylový vzhled. Díky své popularitě se staly módním prvkem i v městském prostředí.

Jaké jsou nevýhody hardshellových bund:

  1. Omezená termální izolace: Hardshellové bundy jsou navrženy tak, aby poskytovaly vysokou prodyšnost a odolnost proti povětrnostním vlivům, což obvykle znamená, že jejich termální izolace nemusí být tak výrazná jako u jiných typů bund, například u softshellových bund.

  2. Cena: Kvalitní hardshellové bundy vyrobené z technických a odolných materiálů mohou být poměrně drahé. Nicméně, stojí za to investovat do kvalitní bundy, která vás ochrání a bude vám sloužit dlouho.

  3. Nestlačitelnost a balení: Hardshellové bundy jsou obvykle vyrobeny z odolných materiálů, což je činí odolnými proti větru a vodě, ale také méně stlačitelnými než jiné typy bund. To znamená, že mohou být objemné a náročné na balení.

hardshell bunda_1

Jak vybrat správnou hardshellovou bundu?

Při výběru hardshellové bundy je důležité zvážit několik klíčových faktorů:

  1. Membrána: Existuje několik různých typů membrán, jako je například Gore-Tex® nebo eVent®, které poskytují voděodolnost a prodyšnost. Zkontrolujte, jaká membrána je použita ve vašem modelu.

  2. Voděodolnost: Zkontrolujte vodní sloupec, který udává, jakou vodní tlakovou sílu materiál odolá. Vyšší číslo znamená lepší voděodolnost.

  3. Prodyšnost: Podívejte se na hodnotu prodyšnosti (často vyjádřenou jako g/m²/24 hod.), což udává, jakou množství vodní páry může materiál odvést za určitý čas.

  4. Vrstvení: Hardshellové bundy jsou často součástí vrstveného systému oblečení. Zvažte, jakou vrstvu oblečení budete pod bundu nosit a zvolte odpovídající velikost, aby se vešlo vše, co potřebujete.

  5. Funkce: Podívejte se na další funkce jako jsou nastavitelné manžety, kapuce, množství kapes, ventilace a další prvky, které mohou ovlivnit vaše pohodlí a použitelnost bundy.

Závěr

Hardshellové bundy jsou skvělým spojením stylu a funkčnosti. Poskytují ochranu před nepříznivými povětrnostními podmínkami a zároveň jsou vhodné pro různé aktivity. Pokud hledáte odolnou a spolehlivou bundu pro své dobrodružství nebo každodenní nošení, určitě se podívejte na nabídku hardshellových bund.

Pánské hardshellové bundy

Dámské hardshellové bundy