Jak si vybrat karimatku

Jak vybrat karimatku

Pěnovou, samonafukovací nebo nafukovací? Ukážeme Vám přehled nejběžnějších typů karimatek včetně určení, pro koho a na co se hodí.

V dalších dílech našeho mini seriálu si pak posvítíme na spací pytle a stany.

 

Pěnové karimatky

Levná varianta z polyethylenu s polootevřenými póry. Není příliš odolná vůči oděru nebo zatržení. Jsou velmi oblíbené, zvláště u těch, kterým se nechce do karimatky zbytečně moc investovat nebo ji využijí jen párkrát do roka. Jsou lehké, vyrábějí se v různých tloušťkách a barvách. Nevýhodou je jejich nepraktická velikost po sbalení. Délku, šířku a tvar si můžete lehce upravit. Izolační vlastnosti pěnových karimatek zlepšují profilovaná „žebra“, která umožňují natáhnutí většího množství vzduchu.

Alumatky

Jsou většinou tvořeny tenkou vrstvou pěny a hliníkovou fólií. Jsou nejtenčí a nejlehčí izolační vrstvou. Jejich nevýhodou je absolutní nedostatek komfortu. Pokládá se nahoru lesklou stranou a dolů pěnou, protože hliník odráží tělesné teplo zpět a zvyšuje tak náš tepelný komfort.

Samonafukovací karimatky

Nejlepší izolační vlastnosti a pohodlí zaručí samonafukovací karimatka. Nejpohodlnější jsou vysoké až 10 cm, jsou ale těžší a větší po sbalení. Samonafukovací karimatky tvoří pěnový materiál s extrémně otevřenými póry (Molitan, Rubex atd.) zalaminovaný do nepropustné tkaniny. Ten do sebe po otevření ventilu nasává vzduch a rozpíná se. Tento princip se doplňuje závěrečným dofouknutím a uzavřením ventilu. Dostatečné pohodlí vám zaručí 2,5 – 3 cm silné samonafukovací karimatky. Většině turistů stačí karimatka o délce 160 cm. Výhodou je i protiskluzová úprava, kterou využijete na nakloněné rovině.

Životnost karimatky prodloužíte jejím skladováním s otevřeným ventilem nejen doma ale i ve stanu, především v letních měsících.

Nafukovací karimatky

Od těch samonafukovacích se liší především nepřítomností vnitřního porézního materiálu. Díky tomu jsou daleko lehčí (váží většinou 300–400 g) a sbalitelnější než ty samonafukovací. Bývají ale méně mechanicky odolné a je třeba vždy nafoukat velký objem vzduchu, což může být pro někoho poněkud náročné.