Jak si vybrat správný spací pytel

Jak vybrat spacák

Péřový nebo z dutých vláken? Letní nebo třísezónní? Mumiový nebo dekový? Pro výběr spacáku bude nejlepší, když si ujasníte, kde a kdy ho budete využívat. Podle toho se rozhodněte, zda raději zvolíte peří nebo syntetiku, letní, třísezónní nebo zimní spacák i jaké teplotní určení spacáku je pro vás vhodné.

Nabídka spacích pytlů je veliká a tak je dobré se před koupí trochu připravit. Připomeneme několik základních informací o výběru spacích pytlů. Spací pytle můžeme vybírat podle více hledisek. V tomto článku se zmíníme o těch nejdůležitějších kritériích.

Výplň

Pro výběr nového spacáku je třeba zvolit, jestli bude výplň péřová nebo syntetická. Stručně řečeno, péřový spacák využijete především ve větší zimě, a hlavně v suchých mrazech, syntetická vlákna zase ocení ten, kdo nestíhá o spacák patřičně pečovat a bude ho používat spíše ve vlhčím prostředí.

Syntetická vlákna jsou méně náročná na údržbu a lépe snášejí vlhkost. Ovšem čím vyšší míra izolace, tím se oproti peří zvyšuje hmotnost a také objem po sbalení. Syntetika se uplatní také u alergiků. Naopak peří je skvělý izolant, který při stejných izolačních vlastnostech poskytne mnohem nižší hmotnost a dobrou sbalitelnost. Nevýhodou peří je náročnější údržba, absorpce vlhkosti a delší schnutí. Použitý materiál se projeví také na vyšší ceně.

Tvar a velikost

Dekový spacák je vhodný spíše do kempu nebo na chalupu, ve stanu nebo venku teplo příliš neudrží. Mumiový spacák je nejpoužívanější. Snižuje únik tepla a optimalizuje velikost vyhřívaného prostoru. Po oválném spacáku se poohlédněte pokud se rádi převalujete nebo měníte polohy.

Důležité je vybrat i správnou velikost a délku. Na spacáku je označena doporučená výška postavy ale nejlepší je ho vyzkoušet. Neměl by být nikde příliš těsný, protože pak dochází ke stlačení izolační vrstvy a tím i ke zhoršení jejích vlastností. Příliš velký spacák se zase obtížněji vyhřívá. Vhodný tvar a velikost přispívá i ke snížení hmotnosti a velikosti spacáku.

Teplotní určení

Pohodlný spacák by měl být i dostatečně teplý. Stačí si ujasnit, k čemu má spacák sloužit a v jakých teplotách v něm hodláme spát. Komfortní teplota by při výběru měla být brána v potaz. Čím více se bude teplota blížit ke spodnímu limitu, tím větší Vám bude zima a naopak. Počítejte ale s tím, že spacák nehřeje ale pouze izoluje. Bude v něm tedy jen takové teplo, jaké si sami dokážete "vyrobit". Myslete proto i na to, pro koho je spací pytel určený. Schopnost „vyhřívat" spacák závisí na věku, výšce, hmotnosti a také na pohlaví. Zvláště u lidí starších nebo s netypickou postavou se může hodnota osobního tepelného komfortu pro určitý spacák posunout třeba až o deset stupňů.

Nezanedbatelný vliv na správnou funkčnost spacáku má údržba. Je důležité udržet spacák v suchu, v čistotě, občas ho vyvětrat a správně průběžně ošetřovat. V praxi to znamená, že čím náročnější jsou podmínky, tím více závisí váš klidný spánek na správně fungujícím metabolismu a na vašich zkušenostech.

Ani sebelepší spacák Vás nezahřeje, pokud nebudete dobře izolovaní od země. Ke kvalitnímu spacáku je tedy potřeba i vhodná karimatka.

Tipy a triky

V zimě si před spaním dejte do spacáku oblečení na další den. Vyplníte přebytečné místo a oblečení si přes noc zahřejete, takže se ráno nebudete muset soukat do studeného.

Do obalu na spacák si dejte třeba bundu a vytvořte si z něj polštář.

Pokud se ve spacáku nemůžete zahřát, udělejte si pár dřepů, díky kterým se vám zahřejí svaly a vaše tělesné teplo pak spacák udrží uvnitř. Podobně funguje i když se před spaním najíte.

Utáhněte si stahovací límec spacáku. Pokud totiž budete vydechovat dovnitř, bude se vám tam kondenzovat vlhkost a ta vás bude ochlazovat.