Jak správně vybrat sandále

Sandály jsou určitě dobrá volba pro kohokoliv, kdo rád dopřeje nohám odpočinek po dlouhé túře v trekových botách, kdo se občas vydá na svých cestách do řeky či do moře a nebo kdo prostě vyráží v teplých dnech na daleké cesty. Ať už po městě nebo v přírodě. Někomu bohatě vystačí žabky nebo vycházková obuv, někdo nedá na sandále a jejich univerzálnost dopustit.

Základem všech vhodných sandálů jsou dobře řešené popruhy, příjemná stélka a kvalitní podešev. V prodejně Vám bude profesionální personál schopen poradit s materiálem, ale v základě jde vždy o materiály prodyšné, ale pevné. Někdy však může mokrá kůže klouzat nebo nevhodná stélka černit. Spojení popruhů s podešví však musí vždy odolat nejen zvýšenému zatížení při cestě do kopce nebo z kopce, ale také proudům v potoce nebo v moři – koupání na kamenité pláži nebo brodění řekou vyžaduje pro nohy tu nejlepší a nejbezpečnější ochranu.

Popruhy nesmí tlačit, na druhou stranu musí příjemně a přirozeně nohu držet ve správné poloze. Co noha, to originál, takže je potřeba rozestavění a styl přišití na podešvi pořádně vyzkoušet. Podešev se nesmí rychle prochodit a musí být dost pevná, aby nebyly cítit kameny nebo případné nerovnosti na cestě. Stélka by však měla být i příjemná na dotek a umožnit plynulou chůzi. Pokud je výrazněji tvarovaná, je potřeba sandále o to důkladněji vyzkoušet, protože konkrétní sériové tvarování nemusí sedět každému. Pevná podešev bývá těžší, což nemusí být vždy v závislosti na ceně pravidlem, ale i tak se často vyplatí takové sandály vláčet v batohu s sebou.

Některé typy sandálů mají zakrytou špičku, jiné obepínají nárt jemnou látkou a jsou to prakticky boty určené do vody, některé mají velmi tenké popruhy. Každému sedí něco jiného, ale důkladná kontrola spojů a poctivé vyzkoušení vás vždy posune blíže vytouženému prožitku z cestování.