Jak vybrat stan? (návod pro začátečníky)

JAK VYBRAT STAN

Pokud s kempováním teprve začínáte, může být výběr správného stanu náročný. Při tolika možnostech je snadné se ztratit. V tomto průvodci pro začátečníky rozebereme nejdůležitější faktory, které je třeba při výběru stanu zvážit, abyste mohli najít dokonalý přístřešek pro své další kempování.

Na velikosti záleží

Jednou z nejdůležitějších věcí, kterou je třeba při výběru stanu zvážit, je jeho velikost. Správným výběrem velikosti stanu se ujistíte, že:

  1. stan je dostatečně velký, abyste v něm pohodlně ubytovali sebe i své spolucestující.
  2. ale ne tak velký, aby se obtížně stavěl nebo přenášel.

Při výběru stanu zvažte, kolik lidí ho bude používat, a také množství vybavení, které si s sebou budete brát.

Typy stanů

Na výběr je několik typů stanů:

  1. Rodinné stany - rodinné stany jsou větší a prostornější, s místem pro více osob a vybavení.
  2. Outdoorové stany - které jsou střední cestou.
  3. Extreme a extreme light stany - tyto stany jsou navrženy tak, aby byly lehké a velmi odolné, takže jsou ideální pro turisty do náročnějších podmínek

Při výběru stanu zvažte typ kempování, kterému se budete věnovat, a vyberte si stan, který bude vyhovovat vašim potřebám.

Materiály a vlastnosti stanu

Stany jsou obvykle vyrobeny z lehkých, odolných a nepromokavých materiálů, jako je nylon, polyester, plátno nebo kombinace těchto materiálů.

Neexistuje jediný "nejlepší" materiál pro stany, protože každý materiál má své výhody a nevýhody v závislosti na konkrétních potřebách uživatele.

  1. Nylon je oblíbenou volbou pro lehké stany (ideálně do batohu). Nemusí být tak odolný jako jiné materiály a může být náchylnější k poškození UV zářením.
  2. Polyester je odolnější než nylon a může být lepší volbou pro těžší stany, ale nemusí být tak prodyšný jako jiné materiály a může být náchylný k plísním.
  3. Plátno je velmi odolný a prodyšný materiál, který se často používá pro větší stany rodinného typu nebo pro kempování v extrémních povětrnostních podmínkách, ale je také těžký a neskladný při přepravě.

Nejlepší materiál pro stan nakonec závisí na faktorech, jako je zamýšlené použití, požadované vlastnosti a osobní preference uživatele.

Výběr hmotnosti stanu

Pokud vyrážíte pouze s batohem, budete chtít stan, který se snadno staví a je lehký. Pokud však jedete autem, hmotnost stanu vás nemusí tolik zajímat, ale i tak chcete stan, který se snadno postaví a i něco vydrží.


Závěrem lze říci, že výběr správného stanu je pro úspěšné kempování zásadní. Při výběru stanu zvažte jeho velikost, typ, materiály, hmotnost a především jeho funkci. S ohledem na tyto faktory budete schopni najít stan, který bude ideální pro vaše další outdoorové dobrodružství.