Kapesní burrito (svačina pro každého cestovatele)

Co se týče svačiny na túru, není nic uspokojivějšího.
Neduste se pořád tou samou suchou müsli tyčinkou. Tohle je vážné.
Máš hlad? Dej si burrito!

ezgif-7-24c9bca8e8

Vím, že internet je plný kontroverzních názorů, a nechci se přidávat k hluku, ale pokud jde o vybavení, které se doslova drží v ruce, není nic cennějšího než burrito. Stačí ho vyndat z kapsy (nebo horní kapsy, či dodatečného prostoru batohu) a určitě vám vylepší jakoukoli činnost od turistiky přes kempování až po lyžování.

Nejlepší batohy pro burrito:

Relax R2 Trail Star
Forest
Mountains

Osobně jsem nebyl velkým zastáncem svačinek na cestách. Možná proto, že jsem neměl vždy chuť na rozteklou čokoládu, upocené sušené maso nebo kousky plátkového sýru. O müsli a proteinových tyčinkách ani nemluvě. Nebyl čas ani motivace rozžhavit sporák pro něco sytějšího. A tak jsem přeci bez nadšení jen vyhrabal z batohu tu tyčinku a začal žvýkat (a žvýkat) (a žvýkat).

Zatímco jsem žvýkal, koutkem oka jsem zahlédl něco lesklého, co se třpytilo na slunci. Otočil jsem se a uviděl, jak jeden z členů mé turistické skupiny jemně rozbaluje burrito z alobalu. Po třech kousnutích dobroty s avokádovou náplní - při kterých pravděpodobně pozřel nutriční ekvivalent jedné proteinové tyčinky - opatrně přeložil fólii a zastrčil burrito zpátky do nákladní kapsy. (Od té doby jsem slyšel, že náhradní kapsy na batohu byly vymyšleny s ohledem na skladování burrita.)

ezgif-7-c70eef51b9

Tato anekdota nemá za cíl hanit jakékoliv ostatní občerstvení. Každý máme doma své oblíbené tyčinky, bonbony a balíčky dobrot a je mnohem jednodušší a pohodlnější si vzít něco jednoduché, než si udělat burrito nebo se cestou na trasu zastavit v restauraci. Ale od té doby, co jsem objevil kouzlo tohoto pokrmu, si na cestu nechystám nic jiného.

To je hlavní kouzlo kapesního burrita, jakkoli to zní jednoduše: za malou počáteční investici si můžete užít burrita venku, na lanovce, u táboráku nebo na vrcholu skály, zatímco pozorujete, jak se sluneční paprsky rozznáší krajinou. Snídaně nebo oběd. Ať už je z masem nebo vegetariánský, veganský nebo bezlepkový, stačí, když své oblíbené jídlo nacpete do něčeho, co připomíná tortillu, a strčíte si to do kapsy. Burrito je vždycky k chuti.

Kromě vynikající chuti má však kapesní burrito oproti alternativním svačinám i další výhody. Za prvé, bez ohledu na váš oblíbený chuťový profil, kapesní burrito téměř vždy přináší mega nutriční hodnoty. Průměrné burrito přesahuje 1 000 celkových kalorií a 100 gramů sacharidů - to je výhoda pro hladové turisty a lyžaře, kteří vyčerpají energetické zásoby rychleji, než je mohou doplnit.

"Ale burrito o velikosti celého jídla se mi nevejde do kapsy!" namítnete pravděpodobně. Na to bych řekl, že ho tam nacpete stejně tak dobře, jako ten zmuchlaný spacák. To je jedna z největších výhod kapesního burrita: pořádné pomačkání ho vlastně může vylepšit tím, že ještě více spojí jeho nesourodé chutě.

burrito-7

Samozřejmě vám nezakazuji si brát na své cesty, co máte nejradši. Nicméně doporučuji si jednou před výletem najít chvilku času, připravit si krásné a hodnotné kapesní burrito a uvidíte, jak vždy přijde vhod.

Pár receptů na kapesní burrito:

https://www.recepty.cz/recept/mexicke-plnene-placky-burrito-s-10496 

https://www.coopclub.cz/recepty/mexicke-burrito/