Keprník: Významná hora v Jeseníkách nabízející nezapomenutelné zážitky

Hora Keprník, nacházející se v malebném pohoří Jeseníky, patří mezi skvosty této horské oblasti. S výškou 1423 metrů je čtvrtou nejvyšší horou v celém pohoří a nabízí neuvěřitelné výhledy a příležitosti pro pěší turistiku.

keprnik

Začátek dobrodružství: Cesta od železniční stanice Branná

Výlet na horu Keprník můžete začít ve vesničce Branná, která je přístupná pomocí horské železnice. Tato malebná stanice je součástí známého Slezského Semmeringu a je nejvýše položenou rychlíkovou stanicí v České republice. Při příjezdu do Branné se ocitnete na stopách proslulého komiksového a filmového hrdiny Aloise Nebela. Pro fanoušky tohoto hrdiny je k dispozici speciální mobilní aplikace, která vás provede místy spojenými s jeho příběhem.

Stoupání zelenou turistickou značkou: Pastviny a pohledy na Kralický Sněžník

Od Branné se vydáte po zelené turistické značce, která vás provede rozlehlými pastvinami s ohromujícími výhledy na mohutný masiv Kralického Sněžníku. Během cesty narazíte na zajímavá místa, jako je zastavení naučné stezky nazvané "Pasák", které vás seznámí s místními zajímavostmi. Pokračujte dále směrem nahoru na Vozek, vrchol pojmenovaný po skále připomínající povoz s koňmi. Legendy vyprávějí příběh o vozci, který se zde zasekl v bahně během hladomoru. Při pokusu o záchranu svého povozu podkládal vozem chléb, což rozhněvalo vládce hor a proměnil ho i s celým zvířecím spřežením v kámen.

Pastviny a pohledy na Kralický Sněžník

Nádherný rozhled z vrcholu Keprník: Krkonoše a Beskydy na dosah

Po odpočinku na Vozku a obdivování okolních panoramat se vydáte dál směrem k hlavnímu cíli - vrcholu Keprník. Tento majestátní vrchol vás odmění úchvatným výhledem, který sahá až do Krkonoš na jedné straně a Beskyd na straně druhé. Za jasného počasí je tato vyhlídka nezapomenutelná.

vrcholu Keprník

Návrat do Branné: Historické bunkry a regenerace v pivovaru

Po dosažení vrcholu Keprník a ponoření se do krásy okolní přírody se vydáte zpět do Branné. Na cestě zpět si můžete prohlédnout pozůstatky předválečného opevnění československých hranic, jako je pěchotní srub STM 52 Obora, který byl poškozen během událostí roku 1938. Na závěr výletu si dopřejte odpočinek a občerstvení v restauraci Kolštejn. Tento podnik vlastní vlastní minipivovar, kde se vaří nefiltrované a nepasterizované pivo. Po celodenním putování můžete ochutnat tradiční jesenické speciality, připravené z čerstvých místních surovin.

Závěrečná pochoutka: Staroměstská máslová trubička

Jako sladkou tečku za celým výletem si můžete dopřát výtečnou Staroměstskou máslovou trubičku, která se vyrábí přímo v Branné. Tato místní specialita zanechá sladkou chuť na konci vašeho dobrodružství na hoře Keprník.

Staroměstská máslová trubička

Výlet na horu Keprník v Jeseníkách je nezapomenutelným zážitkem, který nabízí krásnou přírodu, fascinující legendy a úchvatné výhledy. Připravte si své turistické vybavení a vydejte se na dobrodružství, které vám ukáže jednu z nejvýznamnějších hor v Jeseníkách.