Co je Merino vlna a proč je tak oblíbená - 7+2 (ne)výhod

merino-vlna

Pojďme si hned pro začátek říct, co je to merino vlna. Jedná se o extrémně jemnou vlnu, kterou produkuje plemeno ovce domácí přímo přezdívané jako Merino. Ta původně pochází ze severu Afriky, postupem času se ale rozšířila po světě a dnes je oblíbená mezi všemi výrobci kvalitního a hřejivého outdoorového a volnočasového oblečení.

Proč Merino?

Merino vlna je úžasný přírodní materiál, který má v outdoorovém odvětví svoje pevné místo. Už dávno se nepoužívá jen pro výrobu triček, ale i jako příměs v nejrůznějších materiálech, z kterých jsou vyrobeny bundy, rukavice, ponožky, větrovky... co vás napadne.

Jen je pro ideální použití merino vlny dobré znát všechny její vlastnosti. Pro nás jsou její funkční vlastnosti a přírodní původ důležitější, než kratší životnost, než některé syntetické materiály.

7 výhod Merino vlny

  1. Má fantastické termoregulační vlastnosti
  2. "Hřeje" i za mokra (má lepší izolační vlastnosti i při zavlhnutí)
  3. Odolá zápachu (merino má přirozené antibakteriální vlastnosti)
  4. Snadná údržba (funkční oblečení z merina se pere běžně v pračce, stačí speciální přípravek vhodný na vlnu)
  5. Merino je přírodní materiál
  6. Je hypoalergenní
  7. Ochrana před UV zářením

2 nevýhody Merino vlny

  1. Jako každý materiál má i vlna svou životnost, která je oproti syntetickým materiálům o něco kratší. (Na druhou stranu i syntetické tričko se časem sepere nebo vytahá…)
  2. Oblečení z merino vlny bývá zpravidla o něco dražší než syntetické.

Jak se obléct s Merino?

Merino vlna má skutečně působivé termoregulační vlastnosti. Díky své struktuře vláken dokáže velmi dobře zadržovat vzduch a tím pádem izolovat. V praxi to doopravdy znamená, že v létě dokáže tričko mírně ochlazovat a v zimě naopak udržovat vámi vyprodukované teplo.

U nás rádi prodáváme produkty vyrobené z Merino vlny, ať už se jedná o šály, čepice, termoprádlo či zateplené ponožky.
Kompletní seznam našeho Merino vybavení naleznete na tomto odkazu: https://www.apmsport.cz/vyhledavani/?string=merino

Česká značka Kama

Naším nejoblíbenějším značkou s Merino vlnou je zaručeně Kama.

Kama vyrábí produkty, které jsou komplexní, přírodní a její funkční vlákno je přirozeně jemné a neškrábe. Zároveň je antibakteriální a odolává zápachu. Ideálně reguluje teplotu, hřeje i když je mokré, je antialergenní a odolné vůči UV záření.

Další časté otázky o Merino vlně

Co znamená Merino?

Merino je jemná ovčí vlna, která pochází z plemene ovce domácí, která je známá právě jako Merino. Ovečky Merino se rozšířily do zemí jako Austrálie a na Nový Zéland, odkud pochází majorita současné světové produkce. Další producenti jsou třeba Argentina, Jižní Afrika, Tanzánie a další.

Kde koupit merino vlnu?

Pokud se ptáte, kde koupit čistě merino vlnu pro osobní zpracování, odpověď je složitější. Bohužel je merino vlna mnohem těžší k sehnání než ostatní materiály, proto je za potřebí důkladné hledání na internetu nebo u místních prodejců.

Zde jsou však námi vybrané odkazy, kde se můžete porozhlédnout:

https://www.garnstudio.com/yarn.php?show=drops-baby-merino&cid=24

https://www.svetprize.cz/prize-stenli-merino-baby/

https://tvoriva-ovecka.cz/eshop/prize-drops/prize-drops-baby-merino/

Závěr

Jestli chceš zůstat v suchu a teple, neváhej tedy a oblékni merino! Funkční vlněné oblečení patří do šatníku každého horala. Vlna má skvělé termoregulační a antibakteriální vlastnosti. Důvodů, proč nosit oblečení z merino vlny je spoustu, tak proč si nějaké hned nepořídit!

Zde najdete odkaz na Merino výrobky: https://www.apmsport.cz/vyhledavani/?string=merino