Praděd: Nejvyšší hora Moravy (Jeseníky)

Praděd je nejvyšší horou Moravy, Českého Slezska i Horního Slezska a nachází se v pohoří Jeseníky. Nachází se v přírodní rezervaci s charakteristickou květenou alpských polí, což ji činí ještě fascinujícější.

Rozhledna Praděd - výhledy, historie a restaurace

Na vrcholu Pradědu stojí rozhledna, která byla původně postavena v novogotickém stylu roku 1912, avšak byla později odstraněna. Dnešní rozhledna, vybudovaná v roce 1983, je součástí televizního vysílače s hotelem a restaurací. Její vyhlídková plošina nabízí úchvatné výhledy na okolní krajinu.

Restaurace na Pradědu je nejvýše položenou celoročně provozovanou restaurací v České republice a nabízí až 90 míst pro hosty.

praděd_1

Národní přírodní rezervace Praděd - unikátní ekosystémy

Okolí vrcholu Pradědu je součástí národní přírodní rezervace Praděd, která se těší mezinárodnímu uznání. Tato rezervace zahrnuje vrchol Pradědu, Bílou Opavu, Divoký důl, Petrovy kameny a Velkou a Malou kotlinu.

S rozlohou 2031ha nabízí vzácná alpínská společenstva, pralesovité lesní porosty, ledovcové kary a mnoho dalších zajímavostí. V této oblasti se nachází množství vzácných druhů rostlin a živočichů, které jsou pečlivě chráněny.

obri-skaly-zapad-slunce.700x450.exact.q100

Legenda o Pradědském Duchu hor

Praděd je místem, kde se v mlhách a na vrcholech skrývá duch hor. Podobně jako Krakonoš v Krkonoších, i Duch hor Praděd odměňuje dobro a trestá zlé skutky všech, kteří se do Jeseníků vydají. Legendy vyprávějí o jeho ochraně přírody a bohatství jesenického podzemí.

Hotel Praděd - ubytování s výhledem

Pokud se rozhodnete zůstat na Pradědu déle, máte možnost ubytování v Hotelu Praděd. Nabízí celkem 64 lůžek, z toho 28 v pokojích s vlastním sociálním zařízením a 36 v turistické ubytovně. Hostům je k dispozici lyžárna a kolárna.

Bylinný likér Praděd - chuťový zážitek s historií

Pokud máte rádi likéry, neměli byste minout bylinný likér Praděd. Tento výtečný žaludeční likér zlatožluté barvy má hořce nasládlou bylinnou chuť a harmonickou vůni. Vyrábí se macerací šestnácti druhů bylin a plodů v lihovém roztoku. Likér Praděd má příznivé účinky na zažívací a nervový systém a tvorbu krvinek. Jeho tradice sahá až do roku 1877 a dnes je vyráběn ve Vizovicích.

Jak se dostat na Praděd? - jednoduchý přístup

Navštívit Praděd je snadné. Můžete využít autobusovou dopravu z Karlovy Studánky nebo z parkoviště Hvězda na parkoviště Ovčárna, točna. Odtud je to 3,5 km po asfaltové cestě, kterou lze pohodlně projít pěšky i s kočárky a vozíčky.