Cestovatelský slovník: jaký je rozdíl mezi pojmy hiking, treking a backpacking?

hiking vs trekking vs backpacking

Hikingtreking a backpacking (ale taky túra, turistika, thru-hiking, ultralight backpacking) - to vše může znít jako totéž. Dalo by se říct, že jde jednoduše o hraní se slůvky a všechno je to stejné - výlet do přírody. Ale je v tom víc, než se na první pohled zdá. Ano, všechny tři aktivity se odehrávají venku, ale při každé z nich se podniká jiný typ cesty. 

Cílem tohoto článku je pokusit se tyto rozdíly a podobnosti trochu vysvětlit, abyste se v cestovatelské terminologii začali orientovat s určitým přehledem.

Nejdřív však…

Záleží na tom vůbec?

No… většinou ani ne. 

Hlavním cílem všech těchto aktivit - hikování, trekování a cestování s batohem na zádech - je dostat se na čerstvý vzduch ven do přírody. Není tedy důvod, abychom se potili nad terminologií, a tím spíš bychom měli prostě vyrazit na výlet (...nebo bych měl říct na túru nebo snad trek?).

Přesto může být střídání pojmenování frustrující. Pojďme se s tím teda vypořádat.

  • Hiking = pěší turistika zahrnuje všechny formy procházek v přírodě (včetně jednodenních a vícedenních túr).
  • Backpacking (cestování s batohem) je noční nebo vícedenní turistika s veškerým vybavením v batohu. Tento termín je nejběžnější pro cestování v Severní Americe.
  • Treking je dlouhá namáhavá túra, ať už si s sebou nesete vlastní vybavení, nebo to za vás udělá někdo jiný. Tento termín je nejběžný v Asii.

Hiking (pěší turistika)

Význam slova hiking si můžeme přeložit jako „dlouhou procházku nebo pěší turistiku za účelem povyražení a pohybu v přírodě".

Někdo pokládá hiking spíš jako procházku do lesa poblíž vašeho domu, u které se jen zdaleka zapotíte. Je to ale výprava, při které obdivujete krásy přírody a pořizujete spoustu nádherných fotek? Ne tak docela.

Hiking, česky teda turistika, je však všezahrnující pojem, který spojuje všechny typy výletů do přírody.

A proto říkáme…

hiking-is-king-1

protože všechny ostatní aktivity, které zahrnují všechny další venkovní aktivity, jako je treking, backpacking, thru-hiking, úseková turistika atd., jsou prostě speciálními třídami hikingu. 

Treking

Treking se používá pro označení turistiky, která je fyzicky i psychicky náročnější než většina klasických výletů. 

Trek můžeme definovat jako „namáhavou cestu, zahrnující různé překážky nebo složitější organizaci".

Další způsob vyjadření může být „dlouhá chůze po přírodních krajinách, například po kopcích, horách nebo lesích".

Obě tato tvrzení odpovídají tomu stejnému - trek je dlouhá náročná túra zahrnující určitou náročnost terénu. (Pro srovnání, túra, která není trekem, může zahrnovat rovinatý nenáročný terén v přírodě).

Je třeba vzít v úvahu taky zeměpisnou polohu. Termín trekking se hodně používá v Asii, zejména pro označení dlouhých vícedenních túr v himálajských horách (např. Nepál) nebo v džunglích jihovýchodní Asie (např. Borneo nebo Indonésie). Mnoho lidí v těchto regionech nabízí „trekingové" zážitky, které zahrnují další služby jako například ubytování v čajových domcích nebo společná výprava s profesionálním doprovodem.

Tyto charakteristiky někdy pomáhají odlišit „treking" (běžný zejména v Asii) od „backpackingu" (běžného zejména v Severní Americe).

jungle-trekking-laos-1

„Trek džunglí" v Laosu - termín treking je v Asii mnohem běžnější, zejména pro označení túr v himalájských horách nebo v džungli.

Backpacking

Zmínili jsme, že treking cestování s doprovodem, který vám může dokonce i nosit vaše vybavení. Backpacking jako výlet s batohem je pravým opakem.

V nejobecnějším slova smyslu se backpacking vztahuje ke zvláštní třídě pěší turistiky, kdy si turista nese veškeré vybavení potřebné k přežití ve vlastním batohu. To často zahrnuje přístřešek, spacák, přístroje na vaření, jídlo, vodu a další. 

Vzhledem k povaze turistiky s batohem musí backpacking trvat nejméně dva dny nebo déle. Délka výletu s batohem se však může výrazně lišit. Některé výlety s batohem mohou trvat jen několik dní, zatímco jiné mohou trvat i několik měsíců.

Ta nejdelší výprava s jedním batohem na zádech se nazývá thru-hiking, o kterém se více rozepíšu v příštím článku.

Zdárným příkladem jsou naše parťačky z Aawesome.cz, které již podnikly dvě velké výpravy po světě.

  1. Cesta kolem světa
  2. Cesta až na konec světa

Součástí zábavy při cestování s batohem je plánování přesného vybavení, které je pro cestu nezbytné, a následné používání tohoto vybavení k zajištění vaší existence v divočině. Vzhledem k tomu, že do batohu se toho moc nevejde (v porovnání s luxusem, který existuje doma), je jednoduchost vaší existence během výletu s batohem součástí jeho radosti. Totéž nemusí platit pro jednodenní túru, kde se můžete do soumraku snadno vrátit do civilizačního luxusu.

Jak treking, tak backpacking se však pořád vztahují k dlouhým náročným túrám, na které si nesete vlastní vybavení. 

Často zvolené názvosloví závisí jen na tom, v jaké zeměpisné oblasti se túra nachází.

Závěry

Tak tady to máte! Shrnutí rozdílů a podobností mezi různým výpravám do divočiny.

Co si s sebou odnést:

I přes mnoho názvů, které můžete pro vaši cestu používat stejně volba zůstává na vás. Chcete jít s kamárady na výlet a zeptáte se „Jdeme na trek?”, no a jdete na trek.

Nejdůležitější však je, když si užijete krásné chvilky v přírodě s přáteli nebo v klidu o samotě a na chvilku se půjdete protáhnout.

Protože „Všude dobře, venku nejlíp."