Softshellové bundy: 5 + 3 důvodů proč si (ne)pořizovat softshell bundu

Pro milovníky outdoorových aktivit, turistiku, horolezectví a další dobrodružství, kteří si cení pohodlí a volnosti pohybu, jsou ultralehké bundy stále častěji volbou číslo jedna.

Tyto inovativní kousky outdoorového oblečení nabízejí jedinečnou kombinaci nízké hmotnosti, skladnosti a vysoké funkčnosti. V tomto článku se podíváme na ultralehké bundy a prozkoumáme, jaké jsou jejich výhody a nevýhody.

Pánské ultralehké bundy

Dámské ultralehké bundy

Co jsou ultralehké bundy?

Ultralehké bundy jsou navrženy tak, aby minimalizovaly hmotnost a zbytečné prvky, aniž by ztratily na funkčnosti a ochraně před nepříznivým počasím. Jsou vyrobeny z moderních, technicky pokročilých materiálů, které jsou lehké, ale stále poskytují určitou míru voděodolnosti, větruvzdornosti a prodyšnosti. Hlavním cílem těchto bund je snížení hmotnosti a objemu, což je zvláště důležité při dlouhých trekingech, backpackingu nebo expedicích, kde se každý gram počítá.

ultralehka-bunda

5 výhod ultralehkých bund

  1. Nízká hmotnost: Hlavní výhodou ultralehkých bund je, že jsou neuvěřitelně lehké. Vzhledem k jejich minimální hmotnosti se snadno sbalí do malého balení a nezatěžují vás při nošení.

  2. Skladnost: Ultralehké bundy jsou často navrženy tak, aby byly snadno sbalitelné a skládací do vlastní kapsy nebo balení. To usnadňuje jejich přenášení a umístění do batohu, když nejsou potřeba.

  3. Pohodlí a volnost pohybu: Moderní materiály používané v ultralehkých bundách jsou často elastické a nabízejí vynikající rozsah pohybu. To je obzvláště důležité při náročných aktivitách, jako je lezení po skalách nebo dlouhé pěší túry, kdy potřebujete pohodlí a volnost pohybu.

  4. Rychlé schnutí: Většina ultralehkých bund je vyrobena z materiálů, které rychle schnou, což je skvělé, pokud se dostanete do deštivých nebo vlhkých podmínek. Rychlé schnutí vás udrží suché a pohodlné i při nepříznivém počasí.

  5. Stylový design: Ultralehké bundy jsou často navrženy s důrazem na minimalistický a moderní design. Nabízejí kombinaci funkčnosti a stylového vzhledu, který je oblíbený nejen mezi outdoorovými nadšenci, ale i v každodenním nošení.

3 nevýhody ultralehkých bund

  1. Omezená odolnost: Kvůli snaze minimalizovat hmotnost jsou ultralehké bundy často vyrobeny z tenčích a méně odolných materiálů. To znamená, že jsou náchylnější k poškození, trhlinám nebo opotřebení, zejména při kontaktu s ostrými předměty nebo hrubým terénem. Pokud plánujete používat bundu v náročných podmínkách nebo na extrémních dobrodružstvích, může být nutné opatrněji s ní zacházet.

  2. Omezená ochrana před povětrnostními vlivy: Zatímco ultralehké bundy nabízejí nízkou hmotnost a skladnost, mohou být kompromisem v ochraně před extrémními povětrnostními podmínkami. Mohou mít omezenou voděodolnost a větruvzdornost, což znamená, že vás nemusí plně chránit před silným deštěm, větrem nebo chladem. Pokud očekáváte extrémní počasí, měli byste zvážit více odolnou bundu.

  3. Omezené funkce a vybavení: Z důvodu minimalismu mohou ultralehké bundy chybět některé funkce a vybavení, které jsou k dispozici u jiných typů bund. Například nemusí mít dostatek kapes nebo nastavitelné manžety, což může omezit jejich praktičnost a pohodlí. Pokud potřebujete bundu s mnoha funkcemi a možnostmi přizpůsobení, může být ultralehká bunda pro vás omezená.

Ultralehké bundy jsou ideální volbou pro všechny, kteří chtějí minimalizovat hmotnost a zároveň si zachovat vysokou úroveň ochrany a pohodlí během svých outdoorových dobrodružství.

Pánské ultralehké bundy

Dámské ultralehké bundy