Jeseníky: 4 nejznámější hory a další turistické atrakce

jeseniky

Pohoří Jeseníky je jedním z nejvýznamnějších horských systémů v České republice. Nachází se ve východní části země a tvoří přirozenou hranici mezi Moravou a Slezskem. Geologicky jsou Jeseníky součástí Sudetského pohoří, které je staré více než 300 milionů let. Svou rozlohou přesahují 740 čtverečních kilometrů a nabízejí návštěvníkům bohatství přírodních i kulturních krás.

4 nejznámější hory v Jeseníkách:

1. Praděd

  • Nadmořská výška: 1 491 metrů

  • Praděd je nejvyšší hora Jeseníků a nabízí nezapomenutelné výhledy. Je oblíbeným cílem turistů i lyžařů.

praded

2. Keprník

keprnik

3. Vysoká hole

Vysoká hole

4. Červenohorské sedlo

Červenohorské sedlo

Další turistická místa k vidění v Jeseníkách:

Rejvíz:

Malebná lokalita se nachází v údolí horského potoka v Jeseníkách. Je známá především svým rašeliništěm, které je jedním z největších v České republice. Procházka po dřevěném chodníku vede návštěvníky mezi rašelinnými jezírky a zvláštními rostlinami.

Zlaté Hory:

Historické město s bohatou minulostí. Dominantou je zde kostel svatého Jana Křtitele, který je jedním z největších dřevěných kostelů v Evropě. Město láká také kvůli svému romantickému a malebnému charakteru.

Šerák:

Další významný vrchol v Jeseníkách, jehož nadmořská výška dosahuje 1 351 metrů. Je oblíbeným místem pro horskou turistiku a nabízí krásné výhledy na okolní krajinu.

Javorník:

Historické město se zachovalým opevněním a hradem. Jeho dominantou je gotický kostel Nanebevzetí Panny Marie. Z vrcholu Javorníku je krásný výhled na celou oblast Jeseníků.

Otázky a odpovědi o Jeseníkách

1. Jaké jsou nejlepší trasy pro pěší turistiku v Jeseníkách?

Mezi populární trasy patří výstup na Praděd, túra kolem rašeliniště Rejvíz nebo výlet k vodopádům na Bílé Opavě.

2. Kde se v Jeseníkách nachází lázně a jaké léčebné procedury nabízejí?

Lázeňské středisko Jeseník je populární pro své minerální prameny a nabízí léčebné procedury zaměřené na dýchací a pohybový aparát.

3. Jaká je přístupnost Jeseníků a kde se dá ubytovat?

Jeseníky jsou dobře přístupné automobilem i veřejnou dopravou. V oblasti je k dispozici široká nabídka ubytování, včetně hotelů, penzionů a chat.